Kythira.    
 

09 oktober 2009

Start
Algemene info
Info over ons
Info Kos
Kos in November
Dikios Gebergte
Ochi Dag
Uit eten tip
Nisyros
Patmos
Peloponnesos
Kythira
Athene
Thessaloniki
Mytilini
Recepten
Griekse senioren
Griekse katten
Griekse munten
Grieks Pasen
Mijn Links
Gastenboek
Neem contact met ons op
Alexandroupoli
Div. eilanden.
Delphi
Dodoni
Kefallonia
Kanaal van Korinthe
Oud Korinthe
Lefkas
Meteora
Pilion in de Winter
Pilion in de Zomer
Samothraki
Samos
Zakynthos
Greece

 

 
Info over Kythira.


  Kythira heeft een oppervlakte van 278 km˛ en de kustlijn is 52 km. Het eiland ligt slechts op 10 zeemijl van de zuidoostelijke punt van de Peloponnesos. Volgens de Mythologie is de Godin Afroditi hier uit de schuimkoppen van de zee geboren. Kythira behoort tot de Ionische eilanden groep. Er wonen ongeveer 3000 Kythirianen verspreid over 64 dorpen.

Het eiland is nog vrij onbekend en er komen ook maar weinig toeristen. Wel komen er in Augustus veel Grieken om vakantie te vieren. Het eiland heeft zijn eigen identiteit weten te behouden, van een mooi en rustig eiland.

Tevens is Kythira bij uitstek geschikt om in het voorjaar of najaar prachtige wandelingen te maken. De wandeling kan gemaakt worden met een gids of zelfstandig met het wandelboekje Kythira doorlopend van Frank van Weerde. "De host van Ross Holidays".
 
In overleg met Frank mogen wij u vast kennis laten maken met een korte wandeling:

Platia Ammos  - Amir Ali in Karavas – de Bron van Portokalia –en terug

Vertrek en aankomst: parkeerplaats strand van Platia Ammos.

Duur wandeling: 1,5 uur.

Type wandeling: voor iedereen geschikt. Weinig hoogteverschil en het pad is goed beloopbaar. De route terug loopt voor een deel langs een beek die u op een aantal plaatsen oversteekt. De keien bij de beek kunnen glad zijn.

 Vanaf de parkeerplaats gaat u over de asfaltweg richting Karavas.

Na een paar 100 meter, in de scherpe bocht naar links, loopt u rechtdoor de onverharde weg op. Dit pad voert u door een groene vallei met aanvankelijk de rivierbedding aan uw linkerhand;

 U loopt over een betonnen bruggetje en steekt hier de rivierbedding over. In het voor- en najaar stroomt hier water;

  U vervolgt de lichtstijgende weg, al slingerend door het dal met riet, tuinen en olijfboomgaarden. Op de achtergrond hoort u het kabbelende water. U komt een afslag naar rechts tegen richting de vuurtoren (Φαναρι: Lichtbaken). U loopt hier echter rechtdoor en ziet al snel rechts van u de mooi gevormde terrashellingen met ruďnes en de oude gehuchten;

 Het pad gaat over in beton en u bereikt het vrijwel verlaten gehucht Vangiánika;

 De weg stijgt licht, en met rechts van u een mooie amandelboomgaard loopt u rechtdoor tot u via een betonnen weg de eerste huizen van Karavas bereikt;

 U houdt hier rechts aan en daalt via een steile helling af tot Café Bar Amir Ali, prachtig gelegen onder de platanen.

Dit café is een ware oase en een prima plek voor een pauze;

  De terugtocht gaat langs het kabbelende beekje stroomafwaarts. Het is een goed beloopbaar en schaduwrijk pad. Hier en daar steekt u de beek over.

Let u goed op, want de keien kunnen glad zijn;

 Na een paar 100 m. bereikt u bij de witgeschilderde muur aan uw linkerhand de bron van de ‘Portokalia’, de Sinaasappelboom,

met de leeuwenkop en de betonnen picknicktafel;

     U loopt verder langs de beek tot u even later waar het pad omhoog gaat,

rechts aanhoudt en u al snel op de betonnen weg uitkomt die u herkent van de heenweg;

Hier gaat u linksaf en loopt vervolgens in ruim een half uur weer terug naar het strand van Platia Ammos.

 

De hoofdstad van het eiland Kythira stad of Chora genaamd. Het lig in het uiterste zuiden op een heuvel. Bij het haven plaatsje Kapsali. De Venitianen zijn begonnen met bouwen in de 13℮ eeuw. En het kasteel stamt uit de 15e eeuw. In het voorjaar bloeit de Gele bloem volop op de rotsen bij het fort. Deze bloem heet de Semperviva, als men deze bloem plukt blijft deze nog vele jaren goed. Deze bloem is dus  volop te koop in de souvenirs winkels. Vlak onder het oude fort ligt de wijk Mesa Vourgo met een heleboel Byzantijnse kerkjes met fresco's en Iconen.

 

Kapsali.

       Kapsali ligt op ongeveer een Km. naar beneden van de hoofdstad. Het belangrijkste kenmerk van Kapsali is de grot en kapel van Agios Ioannis. Men ziet de kapel tegen de berg aan liggen. Men zegt dat Johannes hier is begonnen met het schrijven van de openbaring voordat hij naar Patmos vertrok. Vanaf deze kapel heeft men een prachtig uitzicht over Kapsali.

 

Potamos.

Wat u zeker niet mag missen is de zondag ochtend markt in Potamos. Hier komen de Kythirianen bijeen om hun zelf gemaakte producten te verkopen.Onder andere Kaas, Honing, Gedroogde Vijgen, Olijfolie, Azijn, Jam enz. Het is leuk om over de markt te struinen of vanaf het terras dit gade te slaan. Dit dorp heeft de meeste inwoners van het eiland. In het centrum is een Bank, Postkantoor en een aantal winkels en er staan enkele mooie Herenhuizen.

 

 

 

 

 
 
 
     

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 11 november 2007